Att hantera en dödsbostädning efter en nära anhöriga kan vara svårt både fysisk och känslomässigt. Ofta har man redan fullt upp med att ta hand om andra uppgifter samtidigt som sorgearbetet pågår.

Frågor och svar

Har en närstående gått bort behöver den som ansvarar för dödsboet utföra en dödsbostädning inför att fastigheten ska säljas eller en hyresrätt återlämnas. Att ta hand om ett dödsbo är en process som dels innebär att bohag ska flyttas, magasineras, skänkas till hjälporganisationer eller kastas. Eftersom allt detta ska ske i samband med att sorgebetet pågår kan man få hjälp med städning av ett dödsbo.

När bostaden för dödsboet är tömt är det dags för städning. Städning av dödsbo kan se olika ut beroende på vad planen för dödsboet är. Ska bostaden renoveras, ut till försäljning eller har särskilda behov så behövs olika typer av städning. Vi går gemensamt igenom detaljer, behov och önskemål för att hitta den lösning som underlättar bäst för er i stunder som kan kännas tunga. Scent of clean avlastar dig med allt som ska göras när en nära gått ur tiden. Vi utför en grundlig städning, och kan även hjälpa till med sanering av dödsbo vid behov.

Efter att man har gjort en bouppteckning så kan man börja med rensning och tömning av dödsbo. Du kan boka oss för tömning av hela eller delar av dödsboet. Vi använder oss av hjälporganisationer som tar hela eller delar av bohaget för att sälja till förmån till behövande. Resterande fraktar vi till återvinning. Du kan även boka oss för tjänster såsom packning, kartonger och emballage. Allt för att du ska få den avlastning du behöver. När du bokar oss för dödsbotömning så ingår minst 2 personer, lastbil/släp och försäkring.
Det kan kännas tryggt att kunna magasinera hela eller delar av ett dödsbo. Då sparar man tid och behöver inte fatta snabba beslut om vad som ska göras med bohaget. Vi hjälper dig med magasinering av dödsbo.

När bostaden är tömd på allt bohag så utförs sedan en städning. Hur omfattande städning som ska utföras beror på flera olika faktorer. Normalt är att man utför en grundlig städning, jämförbart med en flyttstädning. Dock kan det ibland finnas skäl att anpassa städningen utifrån de förutsättningar som råder, exempelvis om bostaden ska renoveras inför en försäljning.

 • Alla rum
 • Golv dammsugs och fukttorkas
 • Tak och väggar städas
 • Rengöring av lister, fönsterbrädor, element och innerdörrar
 • Dörrhandtag, strömbrytare, armatur och eluttag avtorkas
 • Speglar och glas i innerdörrar putsas och fönsterputs utförs på alla fönster
 • Kök
 • I kök så rengörs alla vitvaror
 • Spis, ugn, spisfläkt, skåp, lådor, diskho och under diskbänken
 • Kranar och kakel putsas
 • Badrum
 • I badrum rengörs alla vitvaror som bland annat toalett, badkar eller duschkabin
 • Kakelväggar och klinkers torkas av
 • Golvbrunn och ventilation rengörs och kranar och speglar putsas

Beställ till städning av övriga utrymmen.
Om fastigheten har förråd, garage, källare, vind eller en tomt kan man beställa till städning för dessa utrymmen.

Dödsboet kan bara få skattereduktion för rut-arbete som har utförts före dödsfallet. Observera att inte heller efterlevande barn kan få skattereduktion för arbete som har utförts i förälders bostad efter dödsfallet.

Kostnaden för städning av dödsbo ligger på ca 65 kr per kvm då inte RUT-avdraget kan användas på dödsbo. Det som skiljer pris på städning av dödsbo mellan villa och lägenhet är därför endast storleken som ska städas, samt att villor oftast har fler biytor som kan önskas städas.
Beroende på vad som är planen för boendet så kan behovet av städning se olika ut. Ibland ska boendet även helt eller delvis renoveras, ibland ska det säljas, och ibland kanske det behövs sanering. Beroende på städning så ser priserna lite olika ut.
Oavsett ditt behov, så ser vi till att du får den städning som passar er situation.

Pris för tömning av dödsbo ligger på 720 kr per timme. Då ingår en lastbil och 2 personer för bärhjälp. För att få ett fast pris för hela tömningen av dödsbo så behöver en uppskattning av arbetets storlek göras.

Pris för tömning av dödsbo baseras på följande faktorer:

 • Storlek på boendet – Hur mycket ska tömmas?
 • Tillgänglighet – Till exempel om det finns tillgång till hiss vid behov?
 • Finns det större möbler såsom pianon, eller kassaskåp etc.?
boka online Eller kontakta oss